Ο κύριος σκοπός των ασκήσεων διαλογισμού είναι να επιτρέπουν στον ασκούμενο να κάθεται για μεγάλες χρονικές περιόδους ακίνητος χωρίς να νοιώθει δυσφορία.
Ο Swami Sivananda του Rishikesh είπε τα εξής σχετικά με τις ασάνες και τον διαλογισμό: "Πρέπει να μπορείτε να καθίσετε σε μια από τις ασάνες διαλογισμού για τρεις ολόκληρες ώρες χωρίς να τρέμει το σώμα. Τότε μόνο θα αποκτήσετε αληθινό asana siddhi, κυριαρχία πάνω στην asana, και να είστε σε θέση να εξασκηθείτε στα υψηλότερα στάδια της pranayama και dhyana. Χωρίς να εξασφαλίσετε μια σταθερή asana, δεν μπορείτε να προχωρήσετε καλά στον διαλογισμό. Όσο πιο σταθεροί είστε στην asana σας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να συγκεντρώσετε το νου σας σε ένα μόνο σημείο. Αν μπορείτε να είστε σταθεροί σε μια στάση έστω και για μία ώρα, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ένα συγκεντρωμένο μυαλό και να νιώσετε το atmic anandam, την απέραντη γαλήνη και την ψυχική ευδαιμονία μέσα σας.”
Ασάνες πριν από το διαλογισμό: Οι ακόλουθες επιλεγμένες πρακτικές από τη σειρά Pawanmuktasana είναι χρήσιμες για την προετοιμασία του σώματος για τις ασάνες διαλογισμού και μπορούν να εφαρμόζονται καθημερινά από 15 - 20 επαναλήψεις :
1. Goolf chakra (περιστροφή αστραγάλου)
2. Janu chakra (μανιβέλα στο γόνατο)
3. Ardha titali asana (μισή πεταλούδα)
4. Shroni chakra (περιστροφή ισχίου)
5. Poorna titali (πεταλούδα)
6. Vayunishkasana (πόζα απελευθέρωσης αερίων)
7. Udarakarshanasana (πόζα τεντώματος της κοιλιάς)
8. Shaithaly asana (πόζα χαλάρωσης ζώων)
Αρχικά, οι περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να καθίσουν σε μία άσανα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μέσω της τακτικής πρακτικής των στάσεων πριν από τον διαλογισμό που αναφέρονται εδώ, τα πόδια και οι γοφοί θα γίνουν αρκετά ευέλικτα ώστε να διατηρούν άνετα μια σταθερή στάση.
Μόνον όταν το σώμα είναι σταθερό και ακίνητο για αρκετή ώρα μπορεί να επιτευχθεί ο διαλογισμός.
Ο βαθύς διαλογισμός απαιτεί η σπονδυλική στήλη να είναι ευθυτενής, αλλά πολύ λίγες άσανες - στάσεις το επιτυγχάνουν αυτό. Επιπλέον όταν έχουμε φτάσει σε προχωρημένα επίπεδα διαλογισμού, ο έλεγχος των μυών χάνεται οπότε η επιλογή της θέσης θα πρέπει να γίνεται με βάση την λιγότερη δυνατή προσπάθεια εκ μέρους μας. Η θέση της Shavasana δεν ενδείκνυται γιατί υπάρχει η τάση να μας πάρει ο υπνος.
Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο των προκαταρκτικών ασκήσεων διαλογισμού, αναπνέουμε βαθιά και ανοίγουμε τα μάτια μας στον ατελείωτο κόσμο των θέσεων διαλογισμού. Στα επόμενα δύο άρθρα, θα εξερευνήσουμε τις διάφορες θέσεις και τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον νου και το σώμα ενισχύοντας την εσωτερική μας ειρήνη και βοηθώντας μας να αγκαλιάσουμε την ζωή με περισσότερη αρμονία.
Namaste!
Comments